Järvastadens skola
Solna
2022-
2480 kvm BTA
Beställare Solna stad
På den kuperade tomten har den nya skolan placerats som en avlång, något lägre byggnad som ansluter direkt mot brandgavlarna till det intilliggande bostadskvarteret och sluter bostadshusets gård, såsom detaljplanen anvisar. Byggnaden ligger i souterräng med tre synliga våningar mot gatan i söder och två synliga våningar mot skolgården och parken i norr. Markens lutning tas upp mot byggnaden. Mot gatan har entrévåningen dragits in något över hörnet för att lätta upp gatulinjen in mot den lilla gårdsentrén och samtidigt ge tak till inlastningen och skugga åt de stora glaspartierna in mot matsalen, som är tänkt som möjlig uthyrningsbar lokal kvällstid.

Mot skolgården i väster finns utanpåliggande balkonger och trappor som gör det möjligt att nå entréerna som finns centralt mitt på byggnaden på det andra och tredje våningsplanet.

Byggnaden lättas upp och varieras genom att taket utmed långsidan och skolgården har givits en vågig profil. Fönstersättningen har i möjligaste mån utformats som sammanhängande glaspartier för generösa dagsljus insläpp och luftighet åt byggnadens exteriör. Fasadernas tegelbeklädnad består av gulrött tegel använt som tegelplattor med flatsidan utåt, vilket ger en varierad textur och en yta med färgskiftningar från gult till rödgult. Mot gatan har bottenvåningen glaserade tegelstenar i blågrön nyans.

Interiören präglas materialmässigt av det återkommande inslaget av trä i ofärgat, klarlackat utförande. Insidan av samtliga fönsterpartier, smygbrädor, fönsterbrädor och invändiga dörrar och glaspartier har karmar och foder av klarlackad furu. Trä återfinns också i bröstningspaneler i björkplywood och i spaltpaneler i klarlackad furu som finns i trapphallar, kapprum, fritidsrum, rörelserum och i matsal. Det genomgående trätemat kompletteras med färger på laminerade dörrblad, luckor till snickerier och kakelytor vid våtbänkar och toaletter. Hemvisterna har givits individuella färgteman för identitet och orientering. I entrésituationer helkaklas väggar i ett randigt mönster av olika kulör och format på kakel för ett lekfullt inslag. Skolan skall miljömärkas enligt Svanen, vilket återspeglas i många materialval. Golven i groventréer, trapphus och på toaletter är av klinker i sandfärgad, beige kulör som ansluter till det ljusa linoleumgolvet som återfinns i hemvisternas verksamhetslokaler.LLP Arkitektkontor  Fiskargatan 8  116 20 Stockholm  +46 (8) 644 76 95  info@llp.se  Besök: Svartensgatan 21

LLP Arkitektkontor AB  Fiskargatan 8 
116 20 Stockholm 
+46 (8) 644 76 95 
info@llp.se 
Besöksadress:
Svartensgatan 21